perjantaina, lokakuuta 20, 2006

Lihaskunnosta ja valmennuksesta

Tanssi näyttää parhaimmillaan kevyeltä ja helpolta (ei tosin oma tanssimme...) mutta vaatii yllättävän paljon lihaskuntoa ja kestävyyttä. Omassa harjoittelussa törmää vähän väliä siihen, että ei jaksa pitää tanssiasentoa kasassa, ja usein syynä on heikko lihaskunto. Kaikki lähtee liikkeelle keskeltä - vatsa- ja selkälihakset tekevät paljon töitä tanssiasennon ylläpitämisessä. Niitä siis pitäisi vahvistaa. Jaloissa nilkat, reidet, pohkeet tekevät työtä, jotta tanssi näyttäisi sulavalta ja olisi myös teknisesti oikein suoritettu. Kylkilihaksia tarvitaan käsien pitämiseksi tanssiasennossa. Ja vielä, jotta tanssissa olisi myös vauhtia tarvitaan tukijalan lihaksia siirtämään tanssija paikasta A paikkaan B.

Seura harjoittelee tällä hetkellä niin, että tiistaisin käydään urheilutalolla simuissa, joissa tanssien lomassa tehdään lihaskuntoa vahvistavia harjoitteita. Torstaisin on vuorossa tekniikkaharjoitukset. Perjantaisin on usein ammattivalmentajia antamassa ryhmätunteja ja yksityistunteja. Omaa koreografiaa käydään läpi sekä seuran omien valmentajien että ammattivalmentajien kanssa.

On mielenkiintoista, miten tehokkaasti pyrkii unohtamaan tekniikkajutut ja toisaalta "fuskaamaan" - jalka ei ojennu riittävästi, asento ei ole ryhdikäs, voimaa ei käytä tarpeeksi, jne. Kaikki parit A-luokkalaisia myöten tekevät jatkuvasti ihan perusasioiden kanssa töitä.

Sen vuoksi tanssi varmaan onkin haastava ja mielenkiintoinen harrastus. Oppiessaan uutta huomaa koko ajan kuinka paljon lisää vielä voisi oppia. Ja toisaalta, huomaa vähitellen myös oman kehityksensä. On hienoa, kun tiiviin harjoituksen jälkeen huomaa oppineensa jonkin tekniikkajutun tai yksityiskohdan omaan koreografiaansa. Vielä hienompaa on, jos sen sitten muistaa tehdä oikein kun seuraavan kerran tanssikengät laittaa jalkaansa.

Valmennuksesta on annettava seuravalmentajillemme kiitosta. Jälleen kerran eilisen harjoituksen jälkeen lähdimme kotiin hienoissa fiiliksissä. Mahtava harjoitus, huippuvalmentajat!